Goalball

Välkommen Till Linköpings HIF goalball!

ACTIC logga

Goalball är en bollsport för synskadade. Man spelar på en plan som är 18x9m stor, där hela kortsidan, 9m, är mål.

Ett lag består av max sex spelare, varav tre vistas på planen samtidigt. Alla spelare bär ögonbindel, så ingen ser något alls, detta för att ev. synrest inte ska kunna utnytjas på något sätt.

För att lättare kunna orientera sig på planen finns upphöjda tejpade linjer som är ca 1mm höga. Målet utgör också en stor orienteringspunkt, samt kommunikationen mellan spelarna. För att ett lag ska fungera är en hög och tydlig kommunikation av stor vikt. Detta för att man som spelare dels ska veta var de andra två spelarna i laget befinner sig, dels för att kunna bygga upp spelet och kommunisera med varandra, eftersom att ingen ser.

Spelet går sedan ut på att skjuta den 1,25kg tunga bollen, som är i storlek med en basketboll och har bjällror i sig, förbi motståndarna och in i mål.

Det låter kanske lätt, men det är en väldigt krävande idrott, där det krävs del av såväl styrka och kondition, som teknik och explosivitet. Exempelvis så skjuter du som vänsterback ett diagonalt skott mot högerstolpen på andra sidan. Deras vänsterback tar bollen, tar sig ljudlöst över till andra kanten och skjuter därifrån. Du är fortfarande fokuserad på högerstolpen, eftersom det var där du sköt. Plötsligt hör du att bollen är till vänster, och i nästa sekund är den halvvägs över planen mot dig. Då gäller det att snabbt ställa om från höger till vänster, avgöra var skytten kommer placera skottet och hinna ner och täcka detsamma. För det är just det du gör. Täcker skotten med hela din kropp.

Självklart rekomenderas det att man använder vissa typer av skydd, såsom höftskydd, knäskydd, armbågsskydd, susp/sport-BH och i vissa fall också benskydd. Det finns dock inga uttalade goalballskydd, utan man får ta det som känns och sitter bra.

För att få tävla internationellt krävs att du ser 0,1 (10%) eller sämre, men det finns dock inga hinder för att du som seende är med och tränar.

Så, är du intresserad av denna hårda, tuffa, men mycket roliga idrott, hör då av dig till nedanstående för mer information!

Linda Morberg:

This is a mailto link 070-770 47 62

Träningar:

Lagträning - Tokarpsskolan/Malmslättskolan, Malmslätt, måndagar kl. 17:00-19:00
Lagträning - Tokarpsskolan/Malmslättskolan, Malmslätt, torsdagar kl. 20:00-22:00
>Fysträning: Actic Linköping, Storgatan 24

Som medlem i laget kan du även få träna förmånligt hos Actic Linköping:
Actic gym city, Storgatan 24, 582 23 Linköping
Tornet, Tornbyvägen 1, 582 73 Linköping.

Klicka här eller på loggan ovan för att läsa mer om Actic och deras utbud!

Följ även Linköpings HIF goalball på Facebook!

Lagbild 2/6 12

2016-05-31
Halvvägs in i 2016 års upplaga av Sverigeserien är det Linköpings HIF som toppar tabellen.

2015-11-19
Det blev guld för Linköpings HIF under 2015 års upplaga av Stockholm paragames!

2015-10-12
31/10-1/11 avgörs 2015 års upplaga av Stockholm international paragames.

2015-10-12
26-27/9 spelades de svenska mästerskapen i goalball 2015 och i år var spelplatsen Göteborg.

2015-10-12
tredje omgången av Sverigeserien 2015 sumeras med tre knockvinster och två förluster för Linköpings HIF.

2018-09-14
Göteborg Open är en av Europas största rekryteringstävlingar för barn och ungdomar från 7 år med någon form av funktionsnedsättning

2018-09-06
Då är du välkommen på ÖPPET HUS för ryttare och blivande ryttare med funktionsnedsättning den 7 oktober kl. 10.00-12.00.

2018-09-04
Vilken fantastisk dag det blev - årets Stångålopp lockade många härliga deltagare.

2018-08-09

2018-06-08
Inom idrottsrörelsen behandlar vi en stor mängd personuppgifter. Vilka sparar vi i vår förening? Och varför?

Övrig Parasport

Parasport Sverige